2 Δεκ 2013

Οι Γαλάτες της πλατείας Βικτωρίας

Φωτό: hackademynewz1.blogspot.gr
(Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών 28-11-2013)

Θεωρώ τα δελτία επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, που εκδίδονται κάθε τόσο από τας αρμοδίους υπηρεσίας, μέρος του ζοφερού σχεδίου να βυθιστούν οι καρδιές μας στη μελαγχολία και την κατάθλιψη. Βοριάδες που φέρνουν κατακόρυφη πτώση του υδράργυρου και συνοδεύονται από χιόνια στα ορεινά προβλέπονταν χθες κι ακούγοντας την είδηση στα κανάλια θαρρούσες πως έρχεται η συντέλεια του κόσμου. Αντ” αυτού, μια γλυκιά ευδία έθαλπε την Αττική και πολλές περιοχές ανά την επικράτεια.

Ενας αλανιάρης ήλιος έκλεβε τη μιζέρια των καιρών χαρίζοντας
απλόχερα χαμόγελα στη φύση και τους ανθρώπους. Μια ξανθή, ξεμυαλίστρα, χειμωνιάτικη μέρα ανέτρεπε άρδην περικοπές και μειώσεις των αισθημάτων υπενθυμίζοντας πως οι μεγάλες χαρές της ζωής προσφέρονται συνήθως δωρεάν. Τελικά μόνο τα μετέωρα αντιστέκονται σε μια χώρα υποταγμένων υπηκόων. Μόνο; Ασφαλώς όχι. Υπάρχει ένα μικρό γαλατικό χωριό, μια γειτονιά στο κέντρο της Αθήνας που δεν το βάζει κάτω.

Ανθίσταται συμμετέχοντας στις μάχες με τη βαριά εξάρτυση της ποίησης, της τέχνης, του πολιτισμού. Πρόκειται για τους «Βικτωριανούς», μια δραστήρια παρέα που κατοικοεδρεύει πέριξ της πλατείας Βικτωρίας. Χωράνε οι πάντες στους κόλπους της· εκτός απ” τους χρυσαυγίτες. Το βιβλιοπωλείο του Κωστή, το μανάβικο του Γιάννη κι η γκαλερί του Κώστα αποτελούν τα ιδιότυπα στρατηγεία της.

Τακτικός θαμών και νονός της ομάδας ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος, έχει ανθολογήσει μαζί με τους πελάτες του βιβλιοπωλείου Ελληνες ποιητές σε μια προσεγμένη έκδοση: Ρίτσο, Λειβαδίτη, Χριστιανόπουλο, Βαρβέρη… Ο μανάβης, ποιητής ο ίδιος και μυστήριο φρούτο κατά τα φαινόμενα, με τάλαντο ηθοποιού επιπροσθέτως, εμπνεύστηκε απ” τη συλλογή. Η Αθηνά είναι επαγγελματίας σκηνοθέτις. Τα υπόλοιπα ήταν θέμα χρόνου. Αιών, άλλωστε, παις εστί παίζων πεσσεύων.

Ρηξικέλευθη ομήγυρις έριξε τη ζαριά κι έφερε εξάρες. Πήραν στα σοβαρά τον ρόλο τους. Διάλεξαν μονόπρακτα με άποψη του Καρλ Βάλεντιν. Η Σίβη ανέλαβε χρέη βοηθού σκηνοθέτη, η Χριστίνα ενδυματολόγου κι ο Νίκος, ο καφετζής, αιθουσάρχη. Εκτός απ” τον Γιάννη τον μανάβη και τον Κώστα τον γκαλερίστα έλουσαν με φως την ιδιότητα του ηθοποιού η Βάσω η βιβλιοπώλις, η Χριστίνα η νομικός, η Μαίρη η μαθηματικός και ο Γιώργος, καθηγητής στο ΟΠΑ -πρώην ΑΣΟΕΕ- και μυθιστοριογράφος.

Οι πρόβες έγιναν στα γύρω μαγαζιά, ενίοτε παρουσία των πελατών, και η πρεμιέρα στο τεϊοποτείο «Στροφές» της οδού Χάμιλτον, το περασμένο Σάββατο. Ο Σταύρος, η Ελλη κι ο Κωνσταντίνος έπαιξαν φυσαρμόνικα και πιάνο. Δεν έπεφτε καρφίτσα. Με ρακή, μπίρα και ουίσκι, όρθιοι και καθήμενοι απόλαυσαν μια συγκλονιστική παράσταση. Ζεστή, ξεκαρδιστική, φευγάτη. Το αντάρτικο των μετέωρων εξακολουθεί.

Μετέωρος meteoros@efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: